|
teşkilatı mahsusa.... 10 Ay önce
|
|
Teşkilât-ı Mahsusa, İttihat ve Terakki Cemiyeti bünyesinde Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulan gizli teşkilattır. İttihat ve Terakki'nin Türkçü ve İslamcı siyasi görüşleri doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışında, karşı-istihbarat, propaganda, örgütlenme, suikast eylemlerinde bulunmuştur. Çeşitli tanık ifadelerine göre 1911'den itibaren etkin olmuş, 5 Ağustos 1914'te Harbiye Nezaretine bağlı resmi bir örgüte dönüştürülmüştür. 8 Ekim 1918'de İttihat ve Terakki hükümetinin iktidardan ayrılması ile birlikte Teşkilat-ı Mahsusa da resmen tasfiye edilmiştir.
Teşkilat-ı Mahsusa'nın Trablusgarp'da İtalyanlara, Batı Trakya'da Bulgar ve Yunanlılara, Mısır ve Irak'ta İngilizlere karşı direniş örgütleme çalışmaları kısmen belgelenmiştir. Buna karşılık 1915 Ermeni Tehciri'nde Teşkilat-ı Mahsusa'nın oynadığı rol, sıklıkla dile getirildiği halde, ayrıntılarıyla ortaya konabilmiş değildir. Teşkilat-ı Mahsusa hakkında tek köklü araştırmanın yazarı olan Philipp Stoddard'a göre, Teşkilat-ı Mahsusa Ermeni tehcirinde hiç bir rol oynamamıştır. Guenter Lewy Stoddard'la 2001 senesinde görüştüğünü ve Stoddard'ın hala aynı sonucu savunduğunu bildiriyor.[1]
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Anadolu'da oluşturulan Kuva-yı Milliye ve Müdafaa-yı Hukuk gruplarının önde gelen liderlerinin hemen hepsi Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olduğu bilinen kişilerdir. Buna rağmen Teşkilat-ı Mahsusa ile Milli Mücadele arasındaki örgütsel ilişki yeterince incelenmemiştir.Teşkilatın kurucusu Enver Paşa'dır. Başında ise Hüsamettin bey bulunmaktaydı.  
|
|
nefira
DAVA ADAMI
Gönderiler: 169
|
|
Son Düzenleme: 2009/11/08 01:50 Tarafından nefira.
"i丂レムᄊ" güレü diズ乇刀iリレ乇
ム√uçレムᄊムリム 乃乇刀乙乇尺...
ズム刀 içi刀d乇 ズムレノ尺丂ノ刀...
ムᄊム diズ乇刀レ乇尺i刀 ん乇丂ム乃ノ刀ノ ...
ム丂レム güレd乇刀 丂o尺ムᄊム乙丂ノ刀....
|
|
|
Cvp:teşkilatı mahsusa.... 10 Ay önce
|
|
|
enver paşa ve arkadaşları bu işi vatan millet bayrak diye başlattı ve herkez tüm bi millet de bu türk-islam davsıdır dedi ve kabullendi...ama sonuç Herşey Osmanlı'yı korumak için
Teşkilat-ı Mahsusa'nın yapısı Osmanlı'nın etnik yapısını içindebarındırıyordu. Hepsinin ortak gayesi, imparatorluğu ayakta tutabilmekti. Kafkas kökenli Kuşçubaşı Eşref, Teşkilat'çıların bu yapısına dikkat çekerek, "Ben ne Dağıstan rüyalarını gören bir Çerkes, ne Arap, ne de Rum'dum; ben Türkçe konuşan Müslüman bir Osmanlıydım" diyordu. Fuat Bulca da, Teşkilat-ı Mahsusa'nın esas vazifesinin imparatorluğun ayakta kalabilmesi için bağlanılmış olan büyük davaları gerçekleştirecek şahsiyetleri teşkilatlandırmak olduğunu belirterek şöyle diyordu: "Türk İstiklal Savaşı ile ilk fiili neticesini veren, II. Dünya Harbi nihayetinde ise bütün dünyaya yayılan ve sayısı elliyi geçen müstakil devlet kurdurmuş olan milli uyanışların fikri oluşunda, bizim Teşkilat-ı Mahsusamız'ın büyük himmeti vardır."
peki ben şimdi soruyorum bu gün bu türk uluslarının aradaki sınır ve boyları birleştirip haritalarını yeniden yapılandırmaları için önlerinde ki engel nedir?...
ben tüm bunları hezeyan olarak görüyorum amaçları "osmanlıyı korumak" olan bu kurum daha sonra başa geçince osmanlıya ait ne varsa belleklerden kazımayı bi din ekol anlayış haline getirmiş köklere bağlı ne varsa kurutmak için elinden geleni yapmıştır...
millet vatan bayrak deyen insanların nası olupda vatan hainliğiyle suçlanıp sehpalara sürülmesinin haksızca idam edilmelerinin menşei olarak buraya göz atmalarını tavsiye ederim...selametle!
|
|
3QWTOR
EFSANE DAVA ADAMI
Gönderiler: 325
|
|
ΥΛ ƬӨZЦ DЦMΛПΛ ΚΛƬΛᄃΛΚƧıП
ΥΛ ƬӨZЦ DЦMΛПı ΥЦƬΛᄃΛΚƧıП
|
|
|